Året som varit!

söndag 30 dec 2018

Det har inte varit så mycket med hästarna i år då det har varit en supervarm sommar som har gjort att jag har avstått att ställa ut hästarna, vi har jobbat desto mer med stallet. Där har vi lyckats bila ur golvet, lagt armering och flyttat vattnet samt murat upp mellanväggarna. Så nu är det bara lite puts och färg samt boxfrontar som saknas och dessa hoppas jag att de ska vara inne innan fölningarna drar igång så jag har möjlighet att ha dem inne när de fölar.

I maj månad fölade Pauline och Shania med bara 2 dagars mellanrum, precis som förra fölningarna vi hade två år tidigare. Pauline lurade mig totalt då hon släppte bäckenbandet en bra stund innan det var dag men jag visste att det var nära så jag kollade övervakningen väldigt noga och hade gjort så i några veckor så jag skulle se om hon ändrade beteende under natten men det gjorde hon inte och när jag kollade kameran runt 2 tiden på natten så stod Isac där så det var bara att ge sig ut för att se att allt var ok. 

Två dagar senare så fölade Shania och hon satte vaxproppar på dagen och runt kl.3 på natten så fölande hon, där såg jag att det var på gång när jag kollade kameran och hon la sig hela iden mot boxdörren så jag var tvungen att snabbt ge mig ut för att se till så hon inte lyckades klämma fölet i dörren. När jag kom ut så såg jag att hon jobbade ordentligt med att få ut honom men det hände inget, ena hoven var böjd så jag fick trycka in fölet och rätta till hoven och då gick det snabbt. Allt gick även bra här och han åt och bajsade efter ett tag så jag kunde gå in och vila mig lite.

I år hade vi chansen att få ha Timothy af Jäboruder här under betäckningssäsongen så han har fått betäckt Shania, Pauline och Calonya dock är de inte ultraljudade men de har inte brunstat om. Han är en väldigt rutinerad hingst så han skötte detta på ett helt underbart sätt och jag antecknade varje betäckning och brunst i min lilla bok som jag har gjort i ordning för att ha koll på allt. Vi hade ett sto utifrån som vi tog emot men hon tog sig inte och hon brunstade en gång i början och sedan blev hon kollad men de hittade inget då, sen kom hon aldrig in i brunst igen och ägaren valde att spruta igång henne och det tog 2 sprutor innan hon brunstade och då extremt lite och väldigt kort. Jag handbetäckte detta sto från början då hon inte stod stilla när han klev upp, så jag vet exakt vilka datum hon blev betäckt men ibland vill inte naturen. Man kan spekulera i varför hon inte tog sig men det finns så många olika faktorer så det är ingen ide. Bara att prova igen och se.

Som alla redan vet så var ju årets skörd superdåligt och det såg mörkt ut för vår del till en början men det ordnade upp sig till slut och jag hoppas att det kommer att hålla hela våren så att vi slipper ha panik då, men jag har en plan B men det är dyr. Och vi fick börja stödfodra stona med fölen tidigt i år, som tur var fick jag tag på småbal av hö som gjorde att jag kunde dra ut på att öppna hösilaget. Nu hoppas vi på ett väldigt bra år för skördarna så vi kan få tag på den mängden vi behöver från samma bonde.

Jag fick ju idén att bygga en foderfront i lösdriften och det var gjort på en dag med virke som vi hade liggandes och samtidigt fick jag det städat i carporten så att jag kunde få in halmbalarna under tak, detta har gjorts att det blir inge spill när de äter vilket resulterar till att det blir mer mat till hästarna. Ibland måste man funderar på olika idéer ett tag för att upptäcka att andra lösningar är bättre och idéer har jag inte ont om bara tid och pengar annars hade jag nog sett till att få massor gjort runt om på gården.
Nästa år måste jag bygga en till lösdrift för grabbarna så det funderar jag på just nu, vart och hur jag ska lösa det samt att stallet skall vara klart under våren. 

 

Målen för nästa år är ju först och främst att boxarna ska monteras och sedan är det att ta sig igenom tre fölningar utan komplikationer, sen kan vi andas ut lite och planera bygget för lösdriften och kanske samt förvaring av foder och strö. Sommarhagarna kanske kommer att utökas för att kunna användas längre men en sak i taget för det vanliga jobbet tar sitt också.

 

Vi önskar er alla ett riktigt gott nytt år och vi hoppas på att många fina föl kommer att se ljuset 2019.

 

Om mig

Arkiv