Igångsättning efter vila.

Det finns olika teorier på hur man ska göra efter att en häst har vilat, ungefär lika många som det finns hästägare :-D.

Jag brukar göra så att om jag har haft en häst ståendes i ett par dagar eller några veckor. Att de första gångerna så blir det longering, skrittrundor eller promenader för hand. En del kanske tycker det är att var för försiktig, men jag vill ha en häst som håller länge. Och då krävs det att man tänker igenom sin träning och mina hästar är inte bara skogsmulle hästar. Utan jag tränar dem som om jag skulle tävla med dem, nu har det ju inte blivit tävling på 2 år för min del. Men det finns annat i livet som kommer i mellan ibland :-).

Har hästen där emot stått några månader, så blir ju igångsättningen mycket mer viktigare. Då ser jag till att jobba mycket med markarbete, promenader för hand och även skrittrundor som handhäst. Även tömkörning är ett bra sätt att börja med.Och att man inte överdriver och stressar på träningen, det är ju så att det tar tid att bygga bra muskler. Och allsidig träning är både a och o.

Jag försöker att inte bli enformig i min träning med hästarna, utan det blir till att rida på fina platta grusvägar, till skogsvägar och rakt ut i skogen med klättring i berg och ojämn terräng. Det blir roligare både för en annan och för hästen. Vurre har många gånger fått bestämma vägen och då blir det ofta in i skogen och klättra, det tycker han om mest. Helst i full galopp, men det får man bromsa lite :-D.

Vila är lika viktigt som träning, hästen får smälta det hela. Det har jag märkt mycket på både Vurre och Fani, det blir så mycket bättre efter vila.

Detta är bara mina åsikter om hur jag tränar efter vila, men det finns som sagt flera sätt. Alla sätt är bra så länge hästen mår bra och inte tar skada av träningen. För då borde man ovärdera sin träning, om hästen hela tiden drar på sig skador.